dimecres, 27 de novembre del 2013

És el mateix escoltar que sentir?

Un dia en una classe de COED se’ns va presentar uns capítols extrets del llibre "L'art de saber escoltar" de Francesc Torralba , on el nostre en concret tractava de si era el mateix  sentir o escoltar. Desprès d’una lectura individual ho vam sintetitzar tot en aquest text que us deixo a continuació:

Després d’haver llegit aquest article “L’art de saber escoltar”, podem saber que escoltar i sentir són dues coses diferents.

Sentir, és un acte totalment involuntari. En canvi, escoltar és un acte totalment controlat. L’inconvenient d’aquest acte és que no podem garantir mai que serem escoltats, com tampoc podem garantir mai que escoltarem.

A l’hora d’escoltar, nosaltres podem decidir qui i què escoltem. Aquesta elecció, ve donada per un cert desig o una expectativa creada anteriorment, per tant, estem buscant una resposta a allò que volíem saber. A vegades, a l’hora de triar a qui escoltem, també ens condiciona una certa intuïció. Aquesta intuïció, és la que ens fa pensar que allò que anem a escoltar serà interessant per a nosaltres, però s’ha de tenir en compte, que sovint aquestes intuïcions són errònies. Aquests desitjos i intuïcions, freqüentment ens porten a escoltar grups de persones que pensen semblant a nosaltres, simplement, o perquè ens fa un cert respecte, o per por a estar amb gent que no comparteix la mateixa opinió que nosaltres. Però realment, quan aprenem, és quan ens ajuntem amb persones que no comparteixen la nostre opinió, perquè l’escolta, té com a objectiu aprendre coses de la persona que està parlant.

Un altre punt clau de l’article, són els motius pels quals una persona és lliure per escoltar-ho tot, amb això ens referim a què l’activitat d’escoltar no és gens fàcil, requerix un esforç i molta constància per poder-la realitzar. 

L’autor diu que mitjançant l’escola aprenem a parlar, però abans de parlar no ens haurien d’ensenyar a escoltar? Podríem dir que això és difícil d’ensenyar, ja que mai podem saber si quan demanem silenci a l’aula i obliguem a què ens escoltin, ells els infants, ens estaran escoltant per molt silenci que facin.

Espero que desprès d’aquest petit resum hagi quedat clara la diferencia entre tots dos i de què tractava aquest capítol.
Fins la propera!

diumenge, 24 de novembre del 2013

Què és per a mi la poesia?

En una classe de COED vam definir que significava per a nosaltres la poesia, durant uns 10 minuts teniem que construir un dibuix o figura on expreses el que significava per a nosaltres i aquest va ser el meu resultat:


Ens veiem aviat!

dimecres, 20 de novembre del 2013

Identitat i Territori: la nostra presentació


Quan vam començar el curs ja ens van avisar de que en el mòdul de “L’escola d’educació infantil”, on trobem les matèries de COED i de GTIC, tenia un treball que servia per totes dues. Aquest es tractava del treball d’Identitat i Territori. I això en què consisteix?



Doncs bé, havíem d’estar durant uns vuit o deu minuts exposant un tema per parelles i que totes dues tinguéssim en comú allò del que parlaríem.






La Meritxell Rodríguez i jo, desprès d'una bona estona parlant, vam decidir escollir aquest tema: el maltractament infantil. En el que coincidíem totes dues és que com a futures mestres no ens podíem tapar els ulls cap a aquest fet. Va donar la casualitat que ella ja havia realitzat el treball de recerca sobre aquest tema i que jo estic durant unes tardes a la setmana amb nens que estan en risc d’exclusió social, i que per tant, són els més vulnerables.

Desprès d’assajar molt i molt va arribar el dia que teníem que exposar. Vam intentar deixar els nervis de banda i fer-ho com millor podíem.

Aquí us deixo el Prezi que vam realitzar per tal d’acompanyar la nostra explicació.



Fins la propera!

diumenge, 10 de novembre del 2013

Comença la Setmana de Pràctica i Reflexió Educatives!

Demà és 11 de Novembre el que significa que comença la Setmana de Pràctica i Reflexió Educatives. Cada dia tenim programada una o diverses activitats, voleu que us les expliqui?

El dilluns tenim una xerrada a càrrec de Jaume Cela que porta el títol Quatre reptes a l’escola d’avui. Un cop aquesta acabi marxarem tots junts fins el Baixador de Vallvidrera per fer una travessa d'orientació que ens portarà  fins a Sant Cugat. Dimarts anirem tots al MNAC a veure una exposició titulada Històries en relleu. Dimecres i dijous, com ja us vaig comentar, anirem a les escoles amb les nostres respectives padrines. I finalment per acabar la setmana, divendres assistirem per el matí a un concert per a escoles bressol a càrrec del grup Com Sona?, i per la tarda la xerrada sobre Pissarres digitals interactives  i tauletes digitals a l’aula.






Descobrim més coses noves: Google Sites

No us heu preguntat mai com fer la vostra pàgina web?

Doncs una vegada més google ens ajuda a fer aquest tipus de coses. Aixi podriem dir que és una aplicació online que permet compartir certa informació i alhora editarla. Com a la majoria de serveis de google també podem incloure els famosos gadgets. Així podem compartir tant un calendari fer a traves de Google Calendar com un vídeo penjat al YouTube. Els sites poden ser tant privats com públics. 

El treball a realitzar per GTIC es tracta d'una pàgina web on la Sílvia Pérez, la Sandra Pujol, la Meritxell Rodríguez, l'Ainoa Sarroca, Marina Vives, i jo mateixa hem creat un lloc web on parlar sobre diferents esports. L'enllaç el trobareu aquí.

Espero que us agradi aquesta forma diferent, però interessant de fer la nostra propia web!

Fins aviat!

dissabte, 9 de novembre del 2013

Ens anem de concert!

El passat dimarts 5 de novembre uns quants alumnes d'Educació Infantil vam anar a l'Auditori de Barcelona a disfrutar d'un concert de l'Orquestra Simfònica del  Gran Teatre del Liceu. En aquesta actuació vam poder escoltar en directe tot allò que havíem treballat a la classe de música sobre aquest tipus d'actuacions musicals a les que no estem acostumats. Aquí trobareu tota la informació sobre aquesta obra:

A continuació podeu veure un vídeo que és exactament idèntic al que vam veure nosaltres, i en concret una de les cançons més populars de les que van interpretar:



Això és tot aquesta vegada, a reveure!

Com parlar bé en públic

El llibre de Com parlar bé en públic, ha estat l'unic llibre de lectura obligatòria per a l'assignatura de COED i del qual jo he fet una sintèsi càpitol per capitol que el trobareu a continuació:



Espero que us serveixi d'ajuda tant com a mi per recordar les parts més essencials d'aquest llibre

Fins la propera!

dimarts, 5 de novembre del 2013

Preparem la SPRE. Coneixem a les nostres padrines

El passat dilluns vam tindre el primer contacte amb la Setmana de Practica i Reflexió Educatives. Això va ser gràcies a que va tindre lloc la trobada entre les alumnes de primer i les seves padrines de tercer. Jo he tingut la gran sort de enlloc de tindre una en tinc tres: la Laura, la Mercè i la Sofia. Amb elles estaré els propers dimecres i dijous a la seva escola de pràctiques.

Com va anar la nostra trobada? Sincerament millor del que m'esperava. Em van presentar l'escola on elles estan fent el segon practicum, la EBM El Tramvia Blau. Per presentar-me l'escola em van fer aquest pòster que veieu en la fotografia i on apareix la informació més essencial per a conèixer l'escola. Per el que em van dir, es un lloc on crec que m'agradarà molt tindre el primer contacte amb els més petits ja que els infants més grans amb els que estaré tenen només 13 mesos!

Ja us explicaré com han anat aquests dos dies però de moment fan molt bona pinta!

dissabte, 2 de novembre del 2013

Fem presentacions més dinàmiques? Coneixem els Prezis

No us ha passat més d'una vegada que el professor fa la típica presentació a classe amb un Power Point i us avorriu perquè no us crida l'atenció? Això pot canviar si aquesta és molt més dinàmica i entretinguda. Ho podem fer a través de Prezi. Per saber què és crec que ho defineix molt bé el que trobem a la Wikipedia:
"Prezi és un un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol. Es distingeix per la seva interfície d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació."


Perquè podeu veure com són aquestes presentacions us en deixo dos:

Aquesta primera és sobre la importància de la música en l'Educació Infantil que he trobat molt interessant



I aquí aquest realitzat per a mi mateixa sobre què és per mi la família



Espero servir-vos d'utilitat una vegada més, fins la propera!